Çfarë është fistula anale?

Fistula anale përfaqëson një proces inflamator kronik.Ajo paraqitet më shpesh në formën e një kanali që lidh gjëndrat e vendosura në brendësi të kanalit anal dhe lëkurën përreth.Trajtimi i fistulës anale është vetëm kirurgjikal.Shkaku kryesor i fistulës anale është abcesi anal(zonë me qelb). Abcesi anal është forma akute e infeksionit të kanalit anal.Trajtimi kirurgjikal i abcesit konsiston në nxjerjen jashtë të qelbit. Gati 60% e abceseve anale pasohen nga fistula anale.

Përveç abcesit shkaqe të tjera të fistulës anale janë:

 • Sëmundja Crohn
 • Sëmundjet seksualisht të transmetueshme
 • Traumat
 • Tuberkulozi
 • Kanceri i kanalit anal
 • Divertikuliti

Cilat janë ankesat e një pacienti me fistul anale?

 • Sekrecione qelbi në zonën përreth anusit
 • Kruajtje dhe irritim të lëkurës përreth
 • Herë pas here dhimbje pulsuese
 • Jashtëqitje me gjak
 • Diskomfort gjatë qëndrimit ulur

Si diagnostikohet fistula anale?

 • Egzaminimi vizual
 • Egzaminimi digital
 • Egzaminimi me sonda të posaçme
 • Anoskopia
 • Eko transrektale
 • Rezonanca magnetike

Jo të gjitha këto egzaminime janë të domosdoshme për çdo pacient.Nevoja e tyre përcaktohet nga mjeku kurues në varësi të llojit të fistulës.

Si trajtohet fistula anale?

Trajtimi i fistulës anale është vetëm kirurgjikal. Teknikat kirurgjikale që rekomandohen kanë qëllim jo vetëm të zvogëlojnë përqindjen e rishfaqjes së fistulës por dhe të riaftësojnë sa më shpejt pacientin duke mos dëmtuar kualitetin e jetës. Teknikat më të rekomanduara janë:

 • Fistulektomia
 • Fistulotomia
 • Teknika e plastikës me mukozë
 • Teknika e lakut dhe setonit
 • Teknika e mbushjes së trajektit fistuloz me substancë specifike biologjike

Vëmendje e vecantë i duhet kushtuar pacientit dhe pas ndërhyrjes kirurgjikale.Kjo për të minimizuar ndërlikimet dhe shpejtuar riaftësimin e pacientit.